Regionalne jedzenie.

Lublin-regionalne jedznie.

Kaczka po zamojsku-To danie powstaje przez usunięcie kości z mięsa kaczki, a następnie dodanie posiekanego mięsa kaczki do suszonych rodzynek, śliwek, posiekanych orzechów i ziół, takich jak majeranek i rozmaryn. Tak przygotowany farsz daje                  się  do środka kaczki i piecze.

Cebularz-To pyszne bułki pieczone na drożdżach z dodatkiem cebuli. Najlepiej smakują na ciepło!!!

Pierogi po Lubelsku-Wnętrze tych tradycyjnych pierogów wypełnione jest farszem         z kaszy gryczanej, boczku i cebuli.

Izbickie golasy i placuszki żukowskie_Placuszki przygotowywane z utłuczonych, gorących ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek i przypraw.              Placuszki są zawijane w liście chrzanowe i następnie piecze się je piekarniku.

Kiszone jabłka-są nie tylko pyszne ale również bardzo zdrowe.                                        Mają właściwości probiotyczne. Cenne w źródło kwasu mlekowego oraz duża zawartośći łatwej do wchłonięcia witaminy C.

Gdzie w Lublinie zjesz typowo regionalne jedzenie?

-Chata Swojsko Strawa- ul.Nadbystrzycka 16—>tutaj

-Św. Michał – pub regionalny-ul.Grodzka 16—>tutaj

-Restauracja 16 stołów w Lublinie-ul.Grodzka 30—>tutaj

-Pyzata Chata-ul.Okopowa 5—>tutaj

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *