Lublin-regionalne jedznie.
Kaczka po zamojsku-To danie powstaje przez usunięcie kości z mięsa kaczki, a następnie dodanie posiekanego mięsa kaczki do suszonych rodzynek, śliwek, posiekanych orzechów i ziół, takich jak majeranek i rozmaryn. Tak przygotowany farsz daje się do środka kaczki i piecze.
Cebularz-To pyszne bułki pieczone na drożdżach z dodatkiem cebuli. Najlepiej smakują na ciepło!!!
Pierogi po Lubelsku-Wnętrze tych tradycyjnych pierogów wypełnione jest farszem z kaszy gryczanej, boczku i cebuli.
Izbickie golasy i placuszki żukowskie_Placuszki przygotowywane z utłuczonych, gorących ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek i przypraw. Placuszki są zawijane w liście chrzanowe i następnie piecze się je piekarniku.
Kiszone jabłka-są nie tylko pyszne ale również bardzo zdrowe. Mają właściwości probiotyczne. Cenne w źródło kwasu mlekowego oraz duża zawartośći łatwej do wchłonięcia witaminy C.
Gdzie w Lublinie zjesz typowo regionalne jedzenie?
-Chata Swojsko Strawa- ul.Nadbystrzycka 16—>tutaj
-Św. Michał – pub regionalny-ul.Grodzka 16—>tutaj
-Restauracja 16 stołów w Lublinie-ul.Grodzka 30—>tutaj
-Pyzata Chata-ul.Okopowa 5—>tutaj